Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Basisschool Toppers

Welkom op de website van basisschool Toppers

Lees wat je kind leert in groep 4

Als je kind in groep 4 zit leert het natuurlijk weer veel nieuwe dingen. Een compleet overzicht van wat leerlingen in groep 4 gaan leren delen we graag met je aan de hand van dit bericht. We onderscheiden sociale vaardigheden en vakken voor de algemene vorming. Per onderdeel lichten we kort toe wat een leerling van groep 4 allemaal moet beheersen om twee keer per jaar die belangrijke Cito-toetsen te maken. We eindigen met de vraag hoe je als ouder je kind kan helpen als het in groep 4 zit.Onderscheid in vakken

Zoals gezegd maken we onderscheid tussen de sociale vakken en de algemene vorming. Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen in groep 4 zich op die twee fronten gaan ontwikkelen. De sociale skills worden zichtbaar door het willen spelen met anderen en bij de groep willen horen, terwijl kinderen in groep 4 vaak ook meer en meer willen weten van de wereld om hen heen en voor allerlei nieuwe info openstaan. Je zult begrijpen dat de dagen in groep 4 doorgaans goed gevuld met vakken die zich op de sociale kant richten en vakken die tegemoet komen aan het leren van theorie, strategieën en vaardigheden voor bijvoorbeeld rekenen en taal (bekijk ook de filmpjes op youtube).

Sociale ontwikkeling

Gezien worden, samenspelen, samenwerken en vormgeven aan de eigen individu zijn maar een paar van de ontwikkelingen die een kind in groep 4 meemaakt. De sociale ontwikkeling is in groep 4 in volle gang. De kinderen leren tijdens de lessen sova (sociale vaardigheden) hoe ze om moeten gaan met anderen, zichzelf en emoties een plek kunnen geven. Afhankelijk van de methode die de leerkracht gebruikt gaan leerlingen de diepte in en leren ze zichzelf in een jaar tijd op een heel andere manier kennen. Zo worden kinderen in groep 4 meer zeker en krijgen ze kennis van anderen. Belangrijke voorwaarden om nog verder tot groeien te komen.

Algemene ontwikkeling

Begrijpend lezen, spelling, rekenen, taal geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, handvaardigheid en techniek zijn allemaal voorbeelden van vakken die komen kijken als we het hebben over algemene vorming. Dit jaar komen al deze onderwerpen aan bod en is er een goede opbouw vanaf de voorgaande groep tot de groep die volgt. Deze leerlijnen op het vlak van rekenen, verkeerd, taal en drama, muziek, gym en levensbeschouwing worden door de leerkrachten van groep 4 bewaakt middels goede lesmethodes die kinderen aanzetten om na te denken, een mening te vormen, samen te werken en vooral een eerlijk beeld te krijgen van wat zich om hen heen gebeurt in het dagelijks leven.

Toetsen van Cito en de methode

Om te bekijken of leerlingen in groep 4 goed mee kunnen komen met de lesstof op het gebied van de algemene vakken worden er vele toetsen afgenomen. Bij die toetsen wordt onderscheid gemaakt tussen de toetsen vanuit de methode en de toetsen van Cito. De methodetoetsen zijn op korte termijn en gaan over de inhoud die de dagen ervoor behandeld is. De Cito-toetsen zijn van de lange termijn en geven een beeld van wat een kind geleerd heeft in een half jaar onderwijs. De Cito’s vinden per jaar twee keer plaats, namelijk in januari en in mei. De uitslag van Cito-toetsen is doorgaans belangrijker voor de verdere ontwikkeling.

Ondersteuning bieden

Natuurlijk wil je je kind graag helpen in groep 4. Hoe pak je dat u het beste aan zonder het stukje zelfstandigheid te verpesten? Kinderen in groep 4 hechten zowel aan een stukje zelfstandigheid als een stukje betrokkenheid en kunnen prima zelf om hulp vragen. Het is dan ook verstandig om betrokkenheid te tonen door te vragen wat er op school is gedaan en hoe het verder gaat. Opdrachten van school kun je door je kind zelf laten maken, maar wel checken zonder dat je direct alle fouten verbetert. Je kind moet ook leren om fouten te maken en deze zelf te verbeteren of van een fout een les te leren.


 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article