Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Basisschool Toppers

Welkom op de website van basisschool Toppers

Mijn kind in de basisschool

Heb jij een kind van vier jaar oud en mag hij/ zij al naar school? Het is dan goed om veel te weten te komen over alles op de basisschool. Met dit artikel informeren we je over tal van zaken die op de basisschool aan bod gaan komen. Zo kun jij als vader of moeder goed voorbereid aan dit mijlpaal starten. We schrijven over vakken die op school gegeven worden, de belangrijkste toetsen die afgenomen worden en wat je zou kunnen doen wanneer je kleutertje niet goed mee kan komen op school.

 Vanaf 4 jaar naar school

Verreweg de meeste kinderen gaan vanaf hun vierde naar de kleuterklas. 4 jaar is een goede leeftijd om te beginnen met leren in groep 1. Het is echter niet verplicht om op die leeftijd naar school te gaan. De leerplicht start als een kind 5 is geworden. Vanaf dan is onderwijs verplicht. Toch is het handig om een kind al bij vier jaar naar school te laten gaan, want het leert dan lekker snel omgaan met andere kinderen en wordt daarnaast voorbereid op het leren in de hogere groepen. Wanneer je twijfelt kun je in overleg met de docenten beslissen om het op te bouwen en een kind ’s middags nog thuis te laten, bijvoorbeeld voor een slaapje.

 Basisschool

Zoals het woord al doet vermoeden, op de basisschool wordt de basis gelegd voor verder onderwijs. Dit betreft veel gebieden, waaronder rekenen, taal, schrijven, spelling, lezen, begrijpend lezen, de sociale ontwikkeling, levensbeschouwing, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. Dat zijn er inderdaad veel, maar kinderen leren ze beetje bij beetje. In groep 3 leren kinderen lezen en schrijven, waarna in groep 4 ook studeren en begrijpen een aanzienlijke plaats krijgen. Rekenen start met kleine getallen en wordt middels mooie leerlijnen een beetje lastiger, maar nog altijd goed te volgen als leerlingen goed bij kunnen blijven. Sommige vakken vinden elke dag plaats, waaronder taal en rekenen, maar sommige vakken staan slechts één keer per week op de planning (bron: meester Cor).

 Toetsen

Vanwege het volgen van de ontwikkeling worden op school toetsen afgenomen. Daarbij is een verschil te zien tussen de methodetoetsen en de Citotoetsen. De methodetoetsen vinden direct plaats na de behandeling van een blok in de klas, maar de Cito’s van het LVS worden twee keer per jaar gedaan, in januari en juni. Ook al zijn de resultaten van methodetoetsen belangrijk, toch worden veelal de Cito-scores gebruikt om de resultaten van kinderen zichtbaar te maken. Ze bewaken de doorgaande lijn, staan los van methodes en zijn goed te gebruiken door de leerkrachten. Aan de hand van Cito-toetsen worden nieuwe plannen geschreven om een kind of klas verder te ondersteunen.

 Moeite met school

Er kunnen tal van redenen zijn dat een kind niet goed genoeg mee kan komen op de reguliere school. Dat kan komen door problemen met leren, maar ook door aangepast gedrag of door een handicap. Als een kind op school niet meer goed mee kan komen kan het naar het sbo gestuurd worden. De school moet wel aan kunnen tonen alles gedaan te hebben om passend onderwijs voor dit kind te bieden. Het kan echter zijn dat een leerling niet meer kan worden geholpen en door experts verwezen wordt. Meestal is dat geen fijne situatie voor kinderen en hun ouders, maar de ervaring laat zien dat het speciaal basisonderwijs (sbo) veel beter kan beslissen wat een zorgbehoeftig kind nodig kan hebben en daarop in kan zetten.

 Alles weten over school?

Ondanks dat we in ons land onderwijs geven dat goed georganiseerd is, is voor ouders niet altijd alles veen duidelijk. Meer informatie over onderwijs vind je dan ook op de uitgebreide website van de overheid (Rijksoverheid.nl). Maar schroom ook niet om op bezoek te gaan op de school van je kleuter of de toekomstige school. De belangrijkste procedures in het onderwijs worden door de overheid gemaakt, maar iedere school kan daar zelf de invulling van bepalen. Scholen kunnen onderling behoorlijk verschillen en zodoende kunnen ouders tussen scholen met andere profielen en achtergronden kiezen. Op School is een afspraak zo gemaakt en veel schoolleiders zijn blij om ouders te mogen verwelkomen voor een praatje of een rondleiding.


Door: juf Esther

In samenwerking met meester Cornelius

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article