Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Basisschool Toppers

Welkom op de website van basisschool Toppers

Cito-toetsen van groep 4

Kinderen in groep 4 maken tweemaal per jaar een Cito-toets. Als eerste in januari , de M4-toets. De tweede toets vindt plaats in mei of juni , de E4-toets. Wat is nu van belang om als ouders en opvoeders over de Cito-toets van groep 4 te weten. In dit artikel leggen we alles uit over de Cito M4 en E4. Zodoende bent u geïnformeerd.

Welke toetsen worden er afgenomen?
Om te beginnen zijn dit de toetsen die in januari en mei worden afgenomen: spelling, begrijpend lezen, rekenen en woordenschat. De kinderen worden getoetst over alle onderdelen die in groep 4 behandeld moeten worden. Onder meer: rekenen met tientallen en tot en met de honderd, rekenen met erbij en eraf, delen en vermenigvuldigen. Op het gebied van spelling gaat het over de juiste schrijfwijze van zowel categoriewoorden als werkwoorden. Woordenschat wordt getoetst aan de hand van de woorden die kinderen in deze groep zouden moeten begrijpen. Begrijpend lezen gaat over de wijze waarop kinderen teksten lezen en interpreteren. Deze onderdelen komen tijdens groep 4 voorbij en zouden dus goed gemaakt moeten kunnen worden.

 Belang
Waarom neemt de basisschool deze toetsen bij leerlingen af? Wat is zo zinvol aan de scores van kinderen? De basisschool doet er alles aan om de doorgaande lijn van kinderen zichtbaar te maken. Door ieder jaar twee keer een Cito-toets te doen is die lijn goed te volgen. De leerkrachten kunnen zien of leerlingen individueel of als klas voldoende en naar verwachting groeien. Zo niet, dan kan er een plan worden gemaakt om het kind verder te helpen in het leren. Daarbij zijn de Cito-scores van belang voor de overstap van de basisschool richting het voortgezet onderwijs. De score telt dan ook mee.

Voorbereiding
Het is normaal zo dat de basisschool haar leerlingen goed voorbereid op de Cito-toetsen die in januari en mei worden afgenomen. Alle inhoud van de Cito-toets komt dan ook terug in de les. Je kunt dus stellen dat leerlingen vanzelf worden voorbereid op de Cito-toetsen. Helaas is dit niet helemaal het geval, want de Cito-toetsen in groep 4 verschillen van de normale toetsen. Niet alleen de inhoud is soms verder, ook de vraagstelling is anders dan kinderen gewend zijn op de methodetoetsen. Het is dus niet raar dat de meeste ouders ervoor kiezen om de belangrijke toetsen thuis samen voor te bereiden. Daar zijn goede oefenboeken voor nodig, die weten wat er in groep 4 aan bod komt. De oefenboeken van Educazione kunnen helpen om leerlingen uitgebreid voor te bereiden op de Cito M4 en E4.

Cito-toets thuis oefenen
Educatieve uitgeverij Educazione heeft een drietal oefenboeken uitgebracht voor kinderen in groep 4. In Cito-toets Groep 4 oefenen deel 1 worden kinderen voorbereid op alle Cito-toetsen van M4, terwijl deel 2 voorbereidt op de toetsen van E4. Deel 3 betreft het meest complete oefenboek en betreft een bundeling van beide boeken. Meer dan 330 opdrachten per boek bieden de oefenboeken van Educazione volop materiaal om de Cito-toets van groep 4 met uw kind te oefenen. Op het gebied van begrijpend lezen, rekenen, spelling, woordenschat en taal komt alles ruimschoots aan bod. De oefenboeken van Educazione worden door vele ouders gebruikt om hun kinderen voor te bereiden op de toetsen van Cito. De oefenboeken zijn in boekvorm of digitaal te verkrijgen. Bezoek voor meer informatie deze pagina.

 

Samenvatting
Zodra je kind in groep 4 zit worden twee belangrijke toetsen afgenomen: de Cito M4 en de Cito E4. De toetsen gaan in op rekenen en taal en zijn van cruciaal belang omdat ze de ontwikkeling van kinderen in kaart brengen. De leerkrachten gebruiken de scores om plannen te maken om kinderen verder te begeleiden. Vanwege het belang van deze scores kiezen veel ouders en opvoeders ervoor om hun kinderen thuis extra voor te bereiden op de Cito-toetsen. De oefenboeken van uitgeverij Educazione kunnen daarbij helpen. In de oefenboeken komen alle onderdelen uit groep 4 aan bod en worden kinderen zeer goed voorbereid op de toetsen van het 4e jaar op de basisschool.

 

Bronnen:

1 Juf Esther

2 Educatie Bannerstartpagina

3 Basisschool

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article